Przykładowe menu
Poniedziałek | |
ŚNIADANIE/DRUGIE ŚNIADANIE | chleb góralski (50g) z masłem (5g) serkiem topionym z szynką (30g), pomidorem (10g), herbata z cytryną (200ml), owoce |
OBIAD | Barszcz biały zabielany z ziemniakami, natka (250ml); Pulpety mięsne w sosie paprykowym z dodatkiem świeżej papryki (80g/100ml), makaron świderki (100g), surówka z marchewki z kalarepką (100g), kompot 200ml |
PODWIECZOREK | kaszka manna na mleku (100ml), mus ze świeżych owoców (20ml) |
Wtorek | |
ŚNIADANIE/DRUGIE ŚNIADANIE | zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml/15g), weka (40g) z kiełbasą podsuszaną (30g), rzodkiewka (10g) |
OBIAD | Zupa groszkowo-jarzynowa z ryżem (250ml); Panierowane sznycle z kurczaka (80g), ziemniaczki (100g), mizeria (80g), kompot (200ml) |
PODWIECZOREK | placek śliwkowo-kokosowy |
Środa | |
ŚNIADANIE/DRUGIE ŚNIADANIE | chleb góralski (50g) z masłem (5g), ogórkiem (10g), jajko na twardo, sos majonezowo-jogurtowy ze szczypiorkiem (20ml), herbata z cytryną (200ml) |
OBIAD | Zupa minestrona z warzywami, fasolką i makaronem (250ml); Knedle ze śliwkami i cukrem pudrem (5szt), kompot (200ml) |
PODWIECZOREK | chleb mieszany (40g) z masłem (5g), pastą z kurczaka, warzyw i dymki (30g) |
Czwartek | |
ŚNIADANIE/DRUGIE ŚNIADANIE | kajzerka (50g) z masłem (5g), twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem (30g), herbata owocowa (200ml) |
OBIAD | Rosół z makaronem i natką (250ml); Schab pieczony z czosnkiem i ziołami w sosie własnym (80g), ziemniaczki (100g), sałata zielona za śmietaną (100g), kompot (200ml) |
PODWIECZOREK | ciasto: jabłkowiec budyniowy |
Piątek | |
ŚNIADANIE/DRUGIE ŚNIADANIE | chleb mieszany (50g) z masłem (5g) i pastą z makreli (30g), ogórek (10g), herbata z cytryną (200ml), koktajl wieloowocowy na jogurcie (100ml) |
OBIAD | Zupa-krem z kapusty i marchwi ziemniakami (250ml); Serowe racuszki ze śliwkami (2szt), cukier puder, kompot (200ml) |
PODWIECZOREK | weka (30g )z masłem (5g), szynką z indyka (30g), papryką (10g) |